E-apua Aloitteleville E-opettajille & E-oppilaille

Yksilöllinen oppiminen, osa 4

Ekojen kurssien tunnelmat
& yksilöllinen oppiminen 2.0
– kohti heutagogiaa

PALAUTE ekasta jaksosta 

Ykköset (ENA1, eka kuva, 26 vastausta) eivät osanneet asettaa tavoitteita niin hyvin kun kakkoset (ENA4, toka kuva, 77 vastausta), mikä on ihan ymmärrettävää sillä ykkösille tämä oli ensimmäinen lukiokurssi. Osa tulee enkun kurssille ajatuksella, että he osaavat jo kaiken, toiset epäilevät oma osaamista koko ajan. Pidän kakkosten 65% kyllä aika hyvänä.
ilp-tavoite-ena1
ilp-tavoite-ena4
Koeviikko toimi näin: jokaiselle oli varattu 30 min, josta 20 oli luokan ulkopuolella ja he täyttivät palautelomakkeen (tulokset alla). Sen jälkeen oli 10 min henk.koht. kanssani, jolloin käyttiin läpi heidän aikaansaannoksia ja keskusteltiin juuri annetusta palautteesta. Oli kiva tehdä tämä näin, sillä opiskelijat olivat jo pohtineet asiat vähän valmiiksi joten keskustelussa päästiin vähän enemmän miettimään syitä. Siinä selvisi, että ne noin 30% , jotka kokivat, että tavoitteita ei oltu saavutettu, luulivat että joku vähemmän onnistunut tehtävä (esim. kuuntelu tai joku tietty kirjoitelma) oli ’pilannut’ koko arvosana. Katselin loppuarvioinnissa kuitenkin enemmän tehty työ kokonaisvaltaisesti, sekä se, oliko opiskelijalla tapahtunut edistystä juuri hänellä vaikeilla asioilla. Tyypillinen arvosanapohdinta (keskustelun lopussa) menisi esim. näin: ”Olet päässyt hyvin eteenpäin 7-tasosta, josta lähdit liikkeellä kurssin alussa. Vielä et ole ihan 8:n alueella, koska on edelleen liikaa perusvirheitä, vaikka ne on vähentyneet jo paljon ja olet edistynyt sillä ja tällä osa-alueella (vaikkappa suullinen/kuuntelu/sujuvuuden lisääminen/…) mutta jos jatkat tällä tavalla se on ihan hyvin saavutettavissa. ”Kun on keskustellut opiskelijoiden kanssa näin heidän arvosanoista, jokainen on tyytyväinen juuri sillä, minkä hän on saavuttanut, eikä tullut sellaisia ”sain vain 7 vaikka tein hirveästi töitä” kommentteja.
Olin varannut 10min/opiskelija, mikä oli hieman liikaa. Varaan ensi kerralla 7min/nenä

Miksi olet/et ole saavuttanut tavoitteesi:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Sekä ykköset että kakkoset koettavat, että ovat oppineet yhtä paljon tai enemmän kun perinteisessä kurssissa (yli 80%):

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Ykkösistä 84,7% pitää opiskelutapaa hyvänä tai erittäin hyvänä, kakkosista peräti 87%. Tämä siis ottaen huomioon, että kokeilin kursseja ekaa kertaa ja parannettavaa löytyy!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Miksi tykkäsit/hyödyt:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

VERSIO 2.0

Yritän lisätä vielä enemmän autonomiaa opiskelijoille, jotta he voivat aidosti valita, mitä tekevät, ja yritän pysyä poissa lineaarisuudesta. Pitää kuitenkin edetä asia kerrallaan, koska tunteja on päivässä rajoitetusti ja tämä täti tarvitsee välillä lepoa =)
Yritän siis lähteä pedagogiasta andragogiaan, ja siitä heutagogiaan:

ilp-heutagogy
Lähde: What is Heutagogy? / slide 16

ilp-heutagogy-2 Lähde: https://usergeneratededucation.wordpress.com/tag/heutagogy/

Nyt on kuitenkin meneillä uudestaan ENA4 sekä ENA1. Olen tiivistänyt ohjeet helpommin luettavaksi (ei tarvitse klikata niin monta kertaa), sekä selventänyt ne kohdat, joissa oli epäselvyyksiä.

ENA2:lle olen tehnyt uuden pohjan:

ilp-ena2-a

Yllä oleva pohja selittää kurssin: jokaiselle osiolle valitaan harjoitukset ja niitä merkataan oikeaan sarakkeeseen (suulliset taidot, kuuntelutaidot, jne). Opiskelija pitää huolta, että eri taidot harjoitellaan tasapuolisesti, ja niitä, joissa tarvitaan enemmän harjoittelua tietenkin enemmän. Idioms/phrases/tms-sarakkeeseen on kuitenkin pakkollinen. Siinä on paitsi kirjan idioomiharjoitukset myös muita online harjoitukset. Jokaisessa osiossa pitää myös kirjoittaa aine. Extra sarakkeesta voi tehdä sen mukaan kun haluaa osoittaa osaamista.
Aikajana ei ole pakote, vaan sillä voi tarkistaa, että ei varmasti etene liian hitaasti. Kielioppinumerot viittaavat tunneille, jolloin annan lyhyen selostuksen asiasta (esim. tunnilla 12 tulee passiiviselostus).
Tein Google Docs, jossa on yllä oleva kuva, sekä joka osiolla oma taulukko, kuten alla. Opiskelijat kopioivat tiedoston itselleen, jakoivat sen kanssani, ja täyttivät siinä mitä tekivät. Taulukoiden alla on tarkoitus tehdä kirjoitelmat sekä kaikki muu, mikä ei tule kirjaan.
Kirjasarja käyttää taitoasteikot. Opiskelijat voivat siis tietoisesti valita helpomman tai vaikeamman tekstin (oma tason mukaan).
Olen taas kierrellyt luokkaa ja käynyt jokaisen kanssa läpi, mitä ovat tehneet/kirjoittaneet.

ilp-ena2-b

Käytän tämän ryhmän kanssa myös SKILLZZUP , joka sopii nimenomaan yksilölliseen arviointiin. Tästä lisää myöhemmin.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: